Ce s-ar întâmpla dacă am avea mai mult de un creier

de: Andrada Bonea
16 09. 2015
Maimuța Mango și partenerul său în rezolvarea problemelor nu sunt doar niște primate simpatice, ci observarea lor ar putea da răspuns pentru una dintre cele mai interesante dileme: ce s-ar întâmpla dacă am avea mai mult de un creier?
[related]

Cele două primate sunt, deocamdată, separate fizic, dar vor fi în curând conectate mental, printr-o metodă pe care Miguel Nicolelis, profesor la Universitatea Duke, o studiază de ani buni. Misiunea vieții sale a fost studierea creierului, și în primă instanță, experimentele sale neurologice pe șobolani au fost cele care au atras atenția tuturor. Apoi, a reușit să învețe primatele să miște scaune cu rotile și exoscheleți folosindu-și exclusiv mintea.

Maimuța Mango

De aici până la testarea celei mai nebunești idei a fost doar un pas. Cercetătorul vrea să creeze o nouă paradigmă prin conectarea creierelor cu mașinile și să testeze ideea de creier multiplu. Deși sună a ceva imposibil de realizat, uneori oamenii care sunt îndeajuns de lunatici încât să creadă că pot schimba lumea sunt cei care chiar reușesc să o facă.

O nebunie sau o idee genială?

„Ceea ce vrea să facă Nicolelis pare o nebunie, până vorbești cu el și înțelegi că pur și simplu are o înțelegere profundă a modului în care funcționează sistemul nervos”, a spus John Sampson, expert în neurochirugie la Universitatea Duke.

Nicolelis și colegii săi au implantat filamente foarte subțiri și flexibile de metal în țesutul cerebral. Au diamentrul unui fir de păr și lungimi diferite, astfel încât să se muleze perfect pe modelul țesutului. Acestea pot înregistra activitatea electrică a celulelor cerebrale vii, care este ulterior transmisă unui computer. Apoi, activitatea de la două creiere diferite este combinată, scriu cei de la CBS News.

Putem spune că Nicolelis a recreat ceea ce deja vedem în natură. Sunt animale care trăiesc în grupuri și par a gândi la unison. Plecând de la această observație, cercetătorul a vrut să o analizeze în raport cu maimuțelele, care garantează că nu au fost rănite de niciunul dintre procesele la care au fost supuse.

Oamenii de știință cred că implicațiile sunt enorme. Dacă semnalele creierelor primatelor pot fi utile pentru alte primate într-un mediu controlat, ar putea un creier uman sănătos să ajute un altul să se vindece?Cercetătorii, cel puțin, asta speră. Scopul e să fie găsită o metodă prin care un om paralizat să poată merge din nou. De asemenea, ar putea funcționa și în cazul problemelor cu măduva spinării, infarcturilor sau chiar și în cazul Parkinson.

Anul trecut, echipa lui Nicolelis a conectat mintea unui paraplegic de 29 de ani cu un schelet robotic. Gândindu-se pur și simplu la asta, Juliano Pinto a reușit să facă scheletul să dea un șut unei mingii. Potrivit medicilor, a și simțit impactul, având senzația clară că a lovit mingea.

[readmore]

Nicolelis vrea să ne facă să înțelegem că nu suntem limitați precum credem. Corpurile ne limitează mult mai mult decât mințile, iar creierul uman e capabil de lucruri uimitoare. Dacă unul singur e atât de puternic, putem doar să ne imaginăm ce am face cu două conectate. Nicolelis nu intenționează să se oprească aici, ci următorul pas va fi să conecteze creierele a trei maimuțe.